ΠΕΡΙ ΚΑΦΕ

Τύποι Καφέ

Δύο είναι οι τύποι καφέ που γνωρίζουμε καλά και που καλλιεργούνται συστηματικά: ο coffee Arabica και ο coffee canephora, γνωστότερος ως robusta.

Ο καφεκόπτης δημιουργεί χαρμάνια, για να έχει προϊόντα ποιότητας. Η ανάμειξη είναι ιδιωτική υπόθεση. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο καφές μας πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και η προετοιμασία του να γίνεται χωρίς βιασύνη. Γι’ αυτό, ο καταναλωτής θα πρέπει να ψωνίζει τον καφέ του από το καφεκοπτείο της εμπιστοσύνης του.

Ελληνικός Καφές

Ο παραδοσιακός καφές στην Ελλάδα ψήνεται και ανακατεύεται στο γνωστό μπρίκι και, σύμφωνα με την ιεροτελεστία και την παράδοση, σερβίρεται με καϊμάκι και φουσκάλες.

Για να γίνει ένας καφές μερακλήδικος, πρέπει να ψηθεί σε σιγανή φωτιά. Ταυτοχρόνως, πρέπει να ανακατεύεται αργα-αργά, άλλοτε γυρίζοντας το ξυλαράκι ή κουταλάκι και άλλοτε χτυπώντας το, πολύ ελαφρά, στον πάτο του μπρικιού. Τότε χυλώνει ο καφές.

Στην Ελλάδα σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές:

  • Με ολίγη (ναι και όχι)
  • Βαρύγλυκος (με τρεις τουλάχιστον κουταλιές ζάχαρη)
  • Γλυκύβραστος
  • Μέτριος
  • Σκέτος

Τον αραιό καφέ τον αποκαλούν νεροζούμι ή νεροπρούτσι, ενώ μαυροζούμι λένε τον αποτυχημένο καφέ. Ο θεριακλής πίνει συνήθως τον καφέ του σέρτικο (πικρό). Παρόμοιος καφές σερβίρεται στην Τουρκία, τη Μεσοποταμία και τη Βόρεια Αφρική.

Ο καφεκόπτης επιλέγει το χαρμάνι του από καφέδες ποιότητας. Ο καφές καβουρδίζεται και αλέθεται σε μικρές ποσότητες, για να μην χάνει το άρωμα του.

Espresso coffee

Η προετοιμασία ενός τέτοιου καφέ βασίζεται κατ’ αρχάς στο χαρμάνι, που, αν είναι καλά επιλεγμένο, εξασφαλίζει πλούσιο άρωμα, γευστική ένταση και πληρότητα του σώματος. Το χαρμάνι είναι συχνά αποτέλεσμα μιας σωστής δοσολογίας ποικιλιών Arabica και robusta, με κυρίαρχη σε ποσότητα την πρώτη ποικιλία. Το καϊμάκι παίζει ουσιαστικό ρόλο, αφού καλύπτει τον καφέ, συγκρατώντας έτσι τα πτητικά αρώματα μέσα στο φλυτζάνι. Συμβάλλει επίσης στο σώμα του καφέ, καθώς και στην αίσθηση που μας δίνει στο στόμα. Περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου.

Καφές Φίλτρου

Για έναν επιτυχημένο καφέ φίλτρου απαιτείται άριστης ποιότητας καφές Arabica και χαρμάνι αρμονικά αναμεμειγμένο, το οποίο προκύπτει μετά από πολλές δοκιμές, για να έχουμε το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Χρειάζεται η κατάλληλη καφετιέρα, το φίλτρο και η σωστή άλεση του καφέ. Ο καφές φίλτρου σερβίρεται ζεστός (όχι όμως βραστός). Πρέπει να σερβίρεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί. Το ξαναζέσταμά του βλάπτει τη γεύση του.

Ιδιότητες του καφέ

Ένα ή δύο φλυτζάνια καφέ ημερησίως αυξάνουν την ικανότητα εγρήγορσης, ενισχύουν την επαγρύπνηση και τη συγκέντρωση. Μετά το γεύμα, η κατανάλωσή του βοηθάει στην πέψη. Ενισχύει, επίσης, τις γαστρικές εκκρίσεις και την εντερική διάβαση. Ο καφές είναι φίλος. Σύντροφος στις ευχάριστες, αλλά και στις δυσάρεστες στιγμές μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην ξεχνάτε...


«Η καλή μέρα αρχίζει μ’ έναν καφέ Κεκέ»

Ευχάριστος στη γεύση,

Λεπτός σε γούστο,

Αγνός σε ποιότητα

ΑΠΟ ΤΟ 1946